Wat doet een accountant

Een accountant is een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer. Hij geeft aan hoe betrouwbaar de jaarrekening van een bedrijf is. En of overheidsuitgaven goed verantwoord worden. Maar hij is ook de steun en toeverlaat van de ondernemer als die vragen heeft over bijvoorbeeld de financiën of de administratie. 

ACCOUNTANT IS EEN BESCHERMD BEROEP

Niet iedereen mag zich accountant noemen. Het is een wettelijk beschermde titel, net als advocaat of arts. De titel krijg je pas na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring. Nederland kent twee accountantstitels:

STRENGE REGELS

Accountants hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Daarom zijn zij gebonden aan strenge regels. Ze moeten zich houden aan vijf fundamentele beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid.

WAAR WERKT EEN ACCOUNTANT?

In Nederland onderscheiden we vier soorten accountants. Die op verschillende plekken werken. 

OPENBAAR ACCOUNTANT

Je werkt voor een accountantskantoor of je hebt je eigen kantoor. Je werkt voor verschillende klanten. Waarschijnlijk zijn dat voornamelijk Nederlandse klanten, maar zeker bij de grote accountantskantoren kun je internationaal aan de slag.

INTERN ACCOUNTANT

Je bent in dienst van een grote onderneming of instelling. Je adviseert en controleert de verschillende afdelingen of vestigingen. Je hebt als het ware één klant en dat is je eigen werkgever.

OVERHEIDSACCOUNTANT

Je werkt bij de accountantsafdeling van een ministerie of een gemeente, of bijvoorbeeld bij de Belastingdienst. Je checkt inkomsten en uitgaven, of je controleert belastingaangiften.

ACCOUNTANT IN BUSINESS

Je werkt in het financieel economisch management bij een organisatie, bijvoorbeeld in de functie van financieel directeur of controller. Je houdt je bezig met het controleren van de financiële zaken en het goed organiseren van financiële processen van het bedrijf waarvoor je werkt.

WAT DOET EEN ACCOUNTANT?

Van oorsprong houdt een accountant zich bezig met de financiële administratie. Hij controleert jaarrekeningen of stelt deze samen. Maar de accountant is ook een adviseur.

Hij heeft namelijk als geen ander zicht op hoe een onderneming in elkaar steekt. Hij gaat alle cijfers na en analyseert deze. Zo komt hij bijvoorbeeld erachter of een medewerker fraudeert of waar nog winst gemaakt kan worden.

Zulke inzichten moet je goed kunnen communiceren naar je klanten. De accountant is dus ook veel met mensen bezig en dat maakt het werk erg afwisselend. Omdat de adviezen letterlijk geld op kunnen leveren is de accountant een heel belangrijke gesprekspartner voor je klanten.

CONTROLEREND OF SAMENSTELLEND ACCOUNTANT

Als je in de krant iets leest over accountants, gaat het vaak over controlerende accountants. Zij werken over het algemeen voor grote ondernemingen. Voor deze bedrijven controleren zij de jaarrekening. Als zij hun handtekening zetten, weten aandeelhouders, banken of andere belanghebbenden dat de cijfers kloppen.

Een groot deel van de accountants is actief in het mkb. De mkb-accountant is een soort financiële huisarts voor mkb-ondernemingen. Hij stelt de jaarrekening samen, helpt de administratie opzetten en adviseert over uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over belastingen, of over manieren om meer geld in kas te houden.

Verschil Boekhouder en accountant

Het grote verschil tussen boekhouders en accountants is dat boekhouders meestal de boekhouding onderhouden voor een persoon of instelling. Accountants daarentegen zijn er voor het inrichten en controleren van boekhoudingen en administraties.

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten