SPECIALISATIE ACCOUNTANT

Veel accountants hebben naast hun titel nog iets anders op hun visitekaartje staan. Door een specialisatie op een bepaald gebied onderscheiden zij zich.

Sommigen richten zich helemaal op een branche, anderen volgen cursussen op een ander vakgebied. Bekijk de specialisaties.

SPECIALISATIE FORENSISCHE ACCOUNTANCY

Ook de politie heeft accountants in dienst, de zogenaamde forensisch accountants. Deze rechercheurs met accountantstitel becijferen bijvoorbeeld hoeveel winst een drugsbende heeft gemaakt of ze ontrafelen fraudezaken. De grotere accountantskantoren hebben ook forensisch accountants in dienst. Zij onderzoeken bijvoorbeeld fraude in bedrijven.

SPECIALISATIE MEDIATION

Als mensen scheiden is dat altijd een drama. Als ze samen een bedrijf hebben, zijn de gevolgen vaak nog groter, bijvoorbeeld voor de werknemers. Een accountant die gespecialiseerd is in mediation kan in zo'n geval bemiddelen.

SPECIALISATIE FISCALE ZAKEN

Zeker accountants in het mkb houden zich veel bezig met belastingen. Niet zo gek dus dat veel accountants zich hier verder in bekwamen. Als belastingadviseur kunnen zij hun klanten nog beter van dienst zijn.

SPECIALISATIE GEZONDHEIDSZORG

Sommige accountants specialiseren zich in de apothekersbranche. Bij een bedrijfsoverdracht is het bijvoorbeeld belangrijk hoeveel de medicijnen in het magazijn waard zijn.

Voldoet de inventaris aan alle wetten en regels? Hoe gezond is het klantenbestand? Andere accountants hebben zich helemaal toegelegd op de uitdagingen waarmee artsen te maken hebben.

SPECIALISATIE MILIEU

Duurzaamheid is voor elk bedrijf belangrijk. En dus krijgt elke accountant ermee te maken. Maar sommige accountants zijn er in gespecialiseerd. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met de registratie van afvalstromen of gasuitstoot. Zo weten bedrijven hoe duurzaam ze werken.

SPECIALISATIE LEVENSMIDDELEN

Het maakt natuurlijk veel verschil of je twee auto┬┤s per week verkoopt of duizenden verschillende producten. Een accountant voor levensmiddelen werkt vooral voor supermarkten. Dit specialisme is historisch zo gegroeid, omdat landelijke winkelketens met een bepaald accountantskantoor in zee gingen. Die kantoren werden vanzelf specialisten.

SPECIALISATIE AGRARISCH

Dat de agrarische sector met veel regels te maken heeft, wist je waarschijnlijk wel. Mest, melk, voedingsstoffen, alles moet tot op een gram precies worden vastgelegd. Een gespecialiseerde accountant is voor een moderne boer eigenlijk onmisbaar.

SPECIALISATIE ICT

Als accountant heb je veelvuldig met ICT te maken. Denk aan een online boekhoudprogramma van een winkelier. Sommige accountants specialiseren zich in IT. Samen met IT-auditors controleren zij complexe IT-systemen van grote bedrijven. Hoe betrouwbaar is de output? Hoe fraudegevoelig is het systeem?

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten