Start Interviews De berg

"Stoppen we geld in een berg, of in een bodemloze put?"

Sportjournalist Thijs Zonneveld schrijft voor nu.nl en Dagblad De Pers, maar dankt zijn bekendheid ook aan zijn veelbesproken plan. Nederland moet een berg krijgen. Waarom? Waar? Welk soort berg? En gaat die berg bergen geld kosten of opleveren? Een gesprek met de man achter 'Die berg komt er' en met de financiële mensen achter hem.

Wanneer is het idee geboren?

Ik weet dat ik er op de middelbare school al eens flauwe grappen over maakte, over een berg in Nederland. En het idee kwam opnieuw boven drijven toen ik eind juli terugkeerde van de Tour de France. Een paar dagen daarvoor hadden we nog op de Alpe d’ Huez gestaan, de Nederlandse berg. We reden bij Leidschendam, zagen eindeloze vlaktes en het besef drong door: we hebben een berg nodig.

Op 5 augustus wijdde ik er een column aan op nu.nl. Op zo’n berg zouden onze wielrenners kunnen trainen, en we zouden elke winter verzekerd zijn van sneeuw. Ik zag al haardspeldbochten, berghutten, skipistes, en een bobsleebaan. En ’s zomers zou je er kunnen picknicken tussen de edelweiss en met uitzicht op Brussel.

De dagen erna explodeerde mijn mailbox. Honderden Nederlanders melden zich, studenten, ingenieursbureaus, wetenschappers. Met tips, adviezen, berekeningen, aanmoedigingen.

Wat adviseerden ze?

Ze maakten het plan veel groter. Zelf zag ik allerlei recreatieve voordelen van zo’n Nederlandse Alp, maar zij zagen er nog veel meer in. Mogelijkheden om energie op te wekken, of energie op te slaan. Of om groenten te kweken in de berg.

In de berg?

Ja, we denken nu aan een holle berg. Een ‘volle’ berg zou wegzakken in onze drassige bodem. Op dit moment is er een projectgroep van zo’n 80 mensen die aan het rekenen en tekenen is. Sommigen in hun vrije tijd, anderen in de tijd en met toestemming van hun baas. Volgens mij vormen zij een van de grootste innovatieplatforms in Nederland. Waar de berg moet komen, is nog onduidelijk. Aanvankelijk dachten we aan de Flevopolder, maar het kan ook in de Markerwaard, het IJsselmeer of voor de kust in de Noordzee worden. We onderzoeken nu ook de mogelijkheid van verschillende piramides bij elkaar. Van 300, 600, 900 en 1500 meter hoogte op een gebied van 6 vierkante kilometer.

Wanneer krijgt het plan vaste vorm?

We zijn nu bezig met een haalbaarheidsstudie die we begin 2013 hopen af te ronden. Dan komen we naar buiten met concrete voorstellen. Voor bijvoorbeeld een waterkrachtcentrale. We denken ook aan windtunnels in de berg, waarmee we energie opwekken. Aan de koele ruimtes in de berg waar servers kunnen staan.

Lees dit verhaal verder

Ze hebben ons geadviseerd een stichting op te zetten, die niet btw-plichtig is

Hoe reageren de politici?

Het middenkader is vaak enthousiast, de top laat nog niets van zich horen. Die willen hun vingers nog niet branden aan de berg. Wat ik leuk vind: grote veranderingen beginnen vaak aan de top, maar nu is de basis aan het broeden. Prachtig. Nadenken over de toekomst is te belangrijk om aan politici over te laten.

Zijn er mensen die je plan absurd vinden?

Jawel, maar we zijn nu nog veel absurder bezig. Als je let op fijnstof en CO2 uitstoot, is Nederland het op één na meest vervuilde land van Europa. Het gemiddelde product dat we nu in huis halen, heeft een reis van 33.000 kilometer achter de rug. Is dat normaal? Er is nu 1800 liter drinkwater nodig om een T-shirt te maken, dat kan ook voor 1%. Met het Plantlabsysteem, straks in onze berg. Bovendien: wat is absurd? Is Nederland absurd, omdat we ons land gestolen hebben van de zee? De Afsluitdijk, de Stormvloedkering in de Oosterschelde, ons land is volkomen kunstmatig. Wat is er dan tegen een berg die tegelijk functioneert als energiecentrale, opslagplaats, en groentekas? Waar je ook nog met 23 tandjes voor en 17 tandjes achter tegenop kunt fietsen. Zie ons als een voorhoede. We opereren in het grensgebied tussen wat bekend en onbekend is. We tasten nog in het halfduister. Waar we uitkomen, weten we ook nog niet. Van elk groot plan, is ooit beweerd dat het onhaalbaar is.

Is er ook weleens gedacht aan een immense, 2 kilometer diepe kuil?

Ja, maar dan krijgen we onherroepelijk problemen met het grondwater.

Krijg je ook hulp van economen en accountants?

Absoluut, want er moet veel gerekend worden aan een project dat waarschijnlijk tussen de 30 en 40 miljard gaat kosten en hopelijk toch winstgevend wordt. Ze hebben ons ook geadviseerd een stichting op te zetten, die niet btw-plichtig is. En over de certificaten die we uitgeven en waarmee iedereen voor 50 euro een stukje berg kan kopen. De eerste 2 ton is al binnen. Kijk maar op onze site: diebergkomter.nl

"IS NEDERLAND ABSURD, OMDAT WE ONS LAND GESTOLEN HEBBEN VAN DE ZEE?"

berg-portrait.jpg

Hoe zou jij die berg helpen?

Op dit moment zijn er geen accountants bij het project betrokken. Maar voordat de top bereikt is, moeten zij vol aan de bak. Accountant Paul Harmzen staat echter al in de startblokken. Voorlopig laten we het woord aan initiatiefnemer Thijs Zonneveld en penningmeester Ulf Doornbos. Over deze fase vraagt Ulf Doornbos je iets.

Beslisser en accountant

Thijs Zonneveld (rechts):

Oud-wielrenner, sportjournalist, columnist en fulltime dromer. Thijs is initiatiefnemer en woordvoerder voor de Nederlandse berg.

Ulf Doornbos Ondernemer (Links):

Consultant en bestuurslid van de Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er! Ulf heeft meer dan 30 jaar ervaring in de financiële wereld.

Lees dit verhaal verder

Ik bewaak zijn idee, zodat niemand er mee aan de haal gaat

Ulf Doornbos en Paul Harmzen bouwen mee aan een stevige financiële basis voor de Nederlandse berg. Ulf Doornbos is bestuurslid van de Stichting Haalbaarheidsonderzoek Die Berg Komt Er! en heeft meer dan 30 jaar ervaring in de financiële wereld. Paul Harmzen is registeracountant en werkte onder andere bij Fortis en als hoofddocent aan de VU. Beide mannen zijn partner bij Middenduin Corporate Finance.

Ulf, wat is jouw rol als bestuurslid?

Thijs heeft nog voor geen tiende in de gaten wat er allemaal over hem heen rolt. Hij is de bedenker van het geheel, hem komen alle credits toe. In mijn rol bewaak ik zijn idee, zodat niemand er zomaar mee aan de haal gaat. Of liever gezegd, met de uitwerking ervan. Ik zorg dat we de goede partijen aan ons binden.

Hebben jullie het idee ook vast laten leggen?

'We hebben wel met die gedachte gespeeld, maar hebben het toch niet gedaan. We zullen niet zo 1,2,3 worden ingehaald. Wel leuk is dat er al aansluiting vanuit het buitenland komt. Zo is een groepje mensen bezig met het idee van de ‘Kopenhagen Mountain’, naar ‘Dutch’ voorbeeld. Zij hebben ook al contact gezocht. Vinden we alleen maar mooi, we kunnen van elkaar leren.’

Lees dit verhaal verder

"Bij dit project kunnen we niets 100% zeker weten"

Stel dat een accountant nu instapt, wat kan hij of zij dan doen?

“Een accountant kan in dit stadium nog niet veel doen. We zijn nu bezig met het haalbaarheidsonderzoek, dat is erg technisch georiënteerd. Pas als we op basis hiervan een financieel businessplan hebben, is een accountant wel gewenst. Iemand die met ons mee kan denken en de plannen kan toetsen. Ons kan bevestigen in waar we mee bezig zijn. Al kunnen we bij dit project niets 100% zeker weten. Ik vergelijk het wel eens met de Deltawerken, ook daar moest er gedurende het project nog wel eens een extra miljoen tegenaan.”

Paul, kun jij je hierin vinden? Wat zijn in jouw ogen de mogelijke rollen van een accountant in dit project?

“Ik ga mee met Ulf als het gaat om de huidige fase. Maar er komen zeker momenten dat een accountant een rol kan spelen. Allereerst als onafhankelijk adviseur: meedenken, adviseren. Of nadenken over zaken als risk management. Daarnaast natuurlijk in de controlerende rol. Toezicht houden op de plannen, valideren en verantwoorden van de plannen. Je zou je kunnen voorstellen dat een potentieel investeerder liever een project ondersteunt op basis van plannen die door een accountant gevalideerd zijn. Tenslotte kan een accountant in een uitvoerende rol betrokken zijn, eigenlijk de accountant in business.”

Kun je een concreet voorbeeld noemen?

“Ja hoor. Als er straks allemaal plannen liggen, moet er worden bedacht hoe we het daadwerkelijk gaan doen. Kunnen we alles goed financieel onderbouwen? Hoe gaan we financieren? De berg wordt straks wellicht modulair opgebouwd. Iedere module zal zelf exploitabel moeten zijn. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Ulf: In dit soort vraagstukken wordt het dermate complex dat we graag hand in hand met de accountant optrekken.”

Lees dit verhaal verder

De berg als energiecentrale

Hoe zou jij de berg helpen?

Op dit moment zijn er geen accountants bij het project betrokken. Maar voordat de top bereikt is, moeten zij vol aan de bak. Accountant Paul Harmzen staat echter al in de startblokken. Voorlopig laten we het woord aan initiatiefnemer Thijs Zonneveld en penningmeester Ulf Doornbos. Over deze fase vraagt Ulf Doornbos je iets.

De berg als energiecentrale

Als de berg er komt, dan wordt het een holle berg. Op deze manier wordt ook de binnenkant van de berg benut. Naast recreatie kan de berg voor vele doeleinden gebruikt worden. Zoals bedrijven, woningen, winkels en zelfs boerderijen. Een architectenbureau maakte een impressie.

Lees dit verhaal verder

Andere grote Nederlandse projecten

Op dit moment gaan we ervan uit dat de Nederlandse berg tussen de 30 en 40 miljard euro gaat kosten. Een onvoorstelbaar hoog bedrag. Wat kostten andere megaprojecten eigenlijk?

Afsluitdijk

In 1933 werd de Afsluitdijk in gebruik genomen. Vijf jaar lang was eraan gebouwd door ongeveer 4.500 mensen. De totale kosten lijken nu laag maar waren in werkelijkheid enorm. Zo was de totale rijksbegroting in 1933 ongeveer 500 miljoen gulden.  

Deltawerken

De kosten voor het gehele project vielen ruim vijf maal hoger uit dan men in 1955 had geraamd. Niet zo vreemd als je bedenkt dat het laatste onderdeel van de Deltawerken, de Maeslantkering, pas in 1997 gereed was.

Lees dit verhaal verder

Ter vergelijking


ANDERE GROTE NEDERLANDSE PROJECTEN

Op dit moment gaan we ervan uit dat de Nederlandse berg tussen de 30 en 40 miljard euro gaat kosten. Een onvoorstelbaar hoog bedrag. Wat kostten andere megaprojecten eigenlijk?

 

 

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten