Start Artikelen Jan Hak - FIOD

"Je mag niets zomaar voor waar aannemen"

Lang niet alle accountants werken bij een accountantskantoor. Je vindt ze bijvoorbeeld ook bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de FIOD. Wij onderwierpen een van hen aan een verhoor.

Wie ben je?

“Ik ben Jan Hak, registeraccountant.”

Waarom ben je accountant geworden?

“Ik was altijd al goed in wiskunde en rekenen. Accountancy leek een logische vervolgstudie. Maar als ik eerlijk ben, wist ik toen niet waar ik aan begon. Daar kwam ik achter in mijn tijd bij Deloitte. Gelukkig bleek het accountantsberoep perfect bij me te passen.”

Waarom werk je niet meer bij Deloitte?

“Nadat ik ruim 11 jaar controles had gedaan, wilde ik iets anders. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de Belastingdienst. Na een jaar kwam daar een functie vrij als financieel rechercheur bij de FIOD.“

Wat is een financieel rechercheur?

“Net als een politierechercheur houd ik me met opsporing bezig , maar dan naar financiële delicten. Ik maak onderdeel uit van het Anti Corruptie Centrum van de FIOD. Dat is opgericht als reactie op verschillende grote corruptiezaken, zoals Ballast-Nedam en Vimpelcom.” Wat doe je als financieel rechercheur?

“Ik doe onderzoeken.”

Wat betekent dat in de praktijk?

“Dat is heel divers. Ik doe verhoren, doorzoekingen, bouw bewijslast op …Veel van mijn tijd besteed ik aan het voorbereiden van een ‘actiedag’, dat is een inval of een verhoor. Je moet mensen en locaties in beeld hebben, weten naar welke gegevens je zoekt, enzovoorts. Na zo’n actiedag ga je alle gegevens doorspeuren. Dat duurt soms maanden. Steeds vraag je jezelf af: wat is het verhaal, wat is het bewijs? Tijdens een huiszoeking vond ik eens een papiertje met daarop de hele witwas-constructie die we in kaart wilden brengen. Dan heb je echt goud gevonden! 

En doe je zo’n onderzoek alleen?

“Nee, met een team van 5 tot 10 mensen, allemaal met een verschillende achtergrond. We hebben accountants, juristen, criminologen, IT’ers, fiscalisten, politiemensen …  Het is leuk om met zoveel verschillende vakmensen samen te werken. Als je samen resultaat bereikt, geeft dat echt een kick. Daar komt bij dat veel onderzoeken een internationaal karakter hebben. Wij hebben geen bevoegdheden in andere landen, dus moet je ook samenwerken met de opsporingsdiensten daar.”

Weet je nog hoe je eerste verhoor was?

“Ja, dat was bij een getuige thuis aan de keukentafel. De eerste keer dat ik een verdachte verhoorde, was in een verhoorkamer op een politiebureau.”

Was dat spannend?

“Natuurlijk. Maar je moet altijd bedenken dat het voor een verdachte veel heftiger is. Wij zijn maanden bezig met een zaak en bereiden een verhoor tot in de kleinste details voor. Voor een verdachte is dat anders. Als je vastgezet wordt of je huis wordt doorzocht, is dat een flinke inbreuk op je leven.”

Gebruik je jouw kennis als accountant nog?

“Ik controleer nooit meer een jaarrekening maar die kennis gebruik ik dagelijks. Omdat je als accountant veel bedrijven van binnen ziet, doorzie je snel hoe dingen georganiseerd zijn en welke procedures gevolgd worden. Die analytische vaardigheid is belangrijk in dit werk. Een gezonde, kritische instelling helpt ook. Je mag niets zomaar voor waar aannemen. “

Het accountantsberoep verandert. Geldt dat ook voor jouw beroep?

“Criminelen verzinnen steeds weer nieuwe wegen om fraude te plegen of om geld wit te wassen. Wij moeten dus minstens zo innovatief te zijn. De laatste jaren doen we bijvoorbeeld steeds meer met data-analyse en machine learning. “

Lees dit verhaal verder

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten