"WIJ ZIJN FINANCIËLE SCHEIDSRECHTER IN HET BETAALD VOETBAL"

Er gaat veel geld om in het voetbal. Voor een eerlijke competitie zijn de financiële spelregels daarom even belangrijk als de buitenspelregel. Registeraccountant Wouter Ravensberger en Mark Boetekees van de KNVB houden zich bezig met financial fair play. 

Wat zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemiddelde profclub?

Wouter: “In dat kader worden meestal zes bronnen opgevoerd. Sponsoring, waaronder ook de verhuur van skyboxen valt. Kaartverkoop. Tv-gelden. De verkoop van spelers. Merchandising. En horeca. In Nederland zijn de inkomsten uit merchandising in de regel niet zo hoog, voor clubs als Barcelona en Real Madrid zijn ze van groot belang.”

Staan de spelers op de balans van een club?

“Ja, als de club betaald heeft voor een speler. Als je een speler koopt van 8 miljoen die een contract tekent voor vier jaar, staat die speler in het eerste jaar voor 8 miljoen, in het tweede jaar voor 6, in het derde voor 4 en in het vierde voor 2 miljoen op de balans. Het normale afschrijvingspatroon. Als er eigen jeugdspelers doorbreken die veel geld waard worden, zie je dat niet op de balans.

Clubs vermelden alleen wat ze feitelijk uitgeven en binnenkrijgen. In die zin zegt een jaarrekening nooit alles. Net als in de creatieve sector, waar ook mensen met talent werken, geven cijfers niet het complete beeld. De waarde van een club is mede afhankelijk van de kwaliteit van de jeugdopleiding.”

Lees dit verhaal verder

"Sportieve prestaties zijn het belangrijkst"

Wat zijn grote verschillen tussen het gewone bedrijfsleven en de voetbalwereld?

Wouter: “Een gewoon bedrijf kan streven naar het hoogst mogelijke marktaandeel. En als een concurrent afhaakt en de markt verlaat, is dat prima. In de voetbalwereld kunnen we niet zonder elkaar. We hebben elkaar nodig, geen club kan zonder tegenstanders. Een ander verschil is: het gemiddelde bedrijf streeft naar winstmaximalisatie. Maar in onze wereld zijn voor de bestuurders sportieve prestaties het belangrijkst.”

Hoe groot is in Nederland de overheidssteun aan betaald voetbalclubs?

Er zijn diverse schattingen in omloop hoeveel overheidsgeld in het betaald voetbal is gestoken. In de afgelopen vijftien jaar zou het gaan om een bedrag van zo’n 1 miljard euro.

Wouter: “Directe subsidie mag een overheid niet geven. Maar een gemeente mag meebetalen aan de bouw van een stadion, of afspreken dat spelers via een stichting scholen bezoeken en het beoefenen van een sport stimuleren. Ook gemeenten kunnen profiteren van het succes van hun clubs, zeker in termen van be- kendheid en imago. En andersom: als een club failliet gaat en een stadion komt leeg te staan, dan is geen wethouder daar blij mee.”

Mark: “Nederland is een voetballand. Miljoenen mensen beleven plezier aan het voetbal. Dat gemeenten financieel bijdragen aan betaald voetbal hoeft niet zo’n probleem te zijn. De overheid steunt ook schouwburgen. Men moet zich hierbij wel aan de wetgeving met betrekking tot staatssteun houden.”

Lees dit verhaal verder

Beslisser en accountant

Wouter Ravensbergen, registeraccountant


Werkt sinds 2010 als senior financieel analist op Bureau Licentiezaken van de KNVB in Zeist. Heeft veelvuldig contact met de 36 betaald voetbal organisaties (bvo’s), die uitkomen in de Eredivisie en de Jupiler League.

Mark Boetekees, Jurist en bestuurssecretaris betaald voetbal

Werkte tussen 1997 en 2005 al bij de KNVB en keerde in 2010 terug naar Zeist.

"De waarde van een club is mede afhankelijk van de kwaliteit van de jeugdopleiding"

"De clubs met de hoogste schulden zouden weleens het meest waard kunnen zijn"

Waarom heeft de KNVB een licentiecommissie?

Mark: “Die commissie is ruim 20 jaar geleden in het leven geroepen om het financiële reilen en zeilen van de clubs beter te kunnen volgen. De commissie bestaat uit vijf onafhankelijke vrijwilligers. Dat is belangrijk om de besluitvorming onafhankelijk te laten zijn.” Wouter: “Sinds 2004 delen we de clubs in drie categorieën in. Categorie 1 staat voor onvoldoende, 2 voor voldoende, 3 voor goed.”

Mark: “Daarvoor kregen de clubs, als hun cijfers in orde waren, een licentie waarmee ze een jaar vooruit konden. Ik weet dat er weleens een club is geweest die op de valreep een dure speler verkocht om alsnog een licentie binnen te krijgen. Nu monitoren we veel beter, en hebben we verschillende momenten in het jaar zicht op de cijfers van de clubs.

De doelstelling van het licentiesysteem is eigenlijk heel simpel. We willen de zekerheid dat een club die aan een competitie begint, die competitie ook kan afmaken. Daar zijn we allemaal bij gebaat.” Wouter: “We liepen in Nederland vooruit op internationale regelgeving van de UEFA.

Sinds vorig jaar zijn internationaal de regels van ‘financial fair play’ van toepassing. UEFA heeft een eigen licentiecommissie geïntroduceerd die de financiën van de Europese topclubs gaat monitoren.”

Hoe staan de Europese topclubs er financieel voor?

Wouter: “Sommige mensen voorspellen moeilijke tijden voor de Europese topclubs maar daar valt nog weinig concreets over te zeggen. Natuurlijk, bepaalde clubs hebben grote schulden. Maar bij wie? En worden die schulden ook opgeëist? Iets anders is: hoe bepaal je de merkwaarde van een Europese topclub? Noem het een paradox, maar de clubs met de hoogste schulden zouden weleens het meest waard kunnen zijn.

Schuld is een eenzijdig/relatief begrip. Als je een hypotheekschuld hebt, kraait daar meestal niemand naar. En ook verlies maken mag, als die verliezen maar afgedekt zijn. De UEFA streeft naar meer evenwicht tussen relevante inkomsten en relevante kosten. Dat klinkt wat vaag maar nog niet alles is helder. Welke sancties mogen er straks opgelegd worden aan clubs, daar is men nog niet uit.”

"Ik ben bij alle clubs geweest"

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Wouter: “Alle dagen zijn anders. Vaak heb ik contact met de financiële mensen van de verschillende voetbalclubs. Dat kunnen door de wol geverfde economen zijn, maar ook vrijwilligers die zich buigen over de boekhouding van hun clubIk overleg met hen over hun financiële verantwoording en jaarrekening. Over de vraag hoe ze onze regels moeten interpreteren.

De meeste clubs zijn b.v.’s of stichtingen, en ze hebben allemaal een eigen accountant. Ik werk hier nu anderhalf jaar en over een poosje ben ik bij alle clubs geweest. Soms moet ik ook naar de UEFA in Zwitserland, en laatst hadden we een bespreking in het Wembley-stadion in Londen.”

Mark: “Ik ben inmiddels bij alle clubs geweest, maar ik zit hier ook al langer. En ja, ik kom ook regelmatig bij de UEFA en de FIFA. Ik heb een prachtige baan waarin je een beetje politiek bedreven moet raken. Emoties spelen een grote rol in de voetbalwereld, maar daar moet je je niet te veel door laten leiden.”

OVERHEIDSSTEUN OF NIET?

Begin 2011 zat PSV in grote financiële problemen. Zonder Champions League-deelname kwam de club zo'n 20 miljoen euro per jaar tekort. Verschillende maatregelen, zoals besparen op de loonkosten, werden in gang gezet maar waren niet genoeg.

KNVB Stadion

Een deal met de gemeente Eindhoven, Philips en enkele private investeerders bracht uitkomst. De voetbalclub verkocht de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang voor een bedrag van 48,6 miljoen euro. PSV betaalt vervolgens 2,4 miljoen euro erfpacht per jaar voor het gebruik van deze grond. Het geld dat PSV ontving, gebruikte de club onder meer om een dure hypothecaire lening af te lossen. Nieuwe leningen waren qua aflossing en rente veel gunstiger en leverden een lastenverlichting op van zo'n 3 miljoen euro per jaar.

Meteen na het bekendmaken van de deal werd de gemeente Eindhoven beschuldigd van overheidssteun. De gemeente benadrukte echter dat het ging om een zakelijke constructie. De Europese Unie deed onderzoek, maar vond niet dat er iets ongeoorloofds was gebeurd. Wat vind jij?

DISCUSSIEER MEE OVER DEZE CASE & DE VRAAG:

Spelers die gekocht staan op de balans van een club, doorgebroken jeugdspel, niet terecht?

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten