Start Interviews Yasmin

"Financiën? Ik wil gewoon rocken"

Interview augustus 2010 - Op de grote zwart-wit foto aan de muur van het kantoor zien we een stoere rockchick. Gitaar losjes om de schouder, zelfverzekerde pose, de wilde zwarte haren dansend in de lucht.

Een groot verschil met het vriendelijke, frêle meisje dat zich even later aan ons voorstelt. Yasmin van der Velden is Nederlands nieuwste rocksensatie. Ze was bij 3FM, bij De Wereld Draait Door en speelde afgelopen zomer op verschillende festivals. In het kantoor van haar manager spraken wij met haar en haar accountant, Ab Rood AA van Ruitenburg Accountants en Adviseurs.

Yasmin, je wordt vaak vergeleken met Anouk. Hoe vind je dat?

Yasmin: “In het begin vond ik het wel een compliment. Anouk is toch een soort held. Maar op een gegeven moment gaat het je de keel uithangen. Natuurlijk, mijn stem lijkt wel wat op die van haar en we maken allebei rockmuziek. Maar daar houdt de vergelijking op. Mijn nummers zijn heel anders.” Ab: “En ik heb Anouk ook nog nooit gitaar zien spelen.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Yasmin: “Ik ben met Ab in contact gekomen via mijn manager, Hans. Er waren een heleboel zaken die we goed moesten regelen. Hij dacht dat dit het best kon met een accountant. En via via kende hij Ab. Ab: “Toen Hans me benaderde heb ik hem eerlijk bekend dat ons kantoor geen ervaring heeft met de muziekwereld. Het is voor ons ook een leertraject. Daar mag je dus best in investeren.

Het opzetten van een structuur, een administratie en alle advies-werkzaamheden die daarbij komen kijken, doen we gratis. Pas als Yasmin geld gaat verdienen, houden wij er ook iets aan over.”

Lees dit verhaal verder

Alle aspecten van het beroep komen aan bod

Wat voor soort relatie hebben jullie?

Yasmin: “We zien elkaar heel weinig. De zakelijke kant, de contracten, het geld, dat laat ik zoveel mogelijk over aan mijn vader en aan mijn manager. Ik overleg zeker één keer per week met mijn vader. Hij heeft meestal contact met Ab en Hans.” Ab: “Toen we voor Yasmin begonnen te werken was ze nog geen achttien. Het is heel goed dat ze in haar vader een vertrouwenspersoon heeft die haar belangen kan behartigen. Zo voorkom je bij voorbaat al veel problemen. We geven hem daarom overal een rol in.

Haar vader zit bijvoorbeeld in het bestuur van de stichting die we voor Yasmins band hebben opgericht. Zo heeft hij altijd inzicht in de financiën.”

Ab, wat zijn de werkzaamheden die je voor Yasmin doet?

Ab: “We willen Yasmin op elk gebied zorgen uit handen nemen. We moesten een goede bedrijfsstructuur vinden en een administratie opzetten. Ook hebben we alle contracten, bijvoorbeeld met de muzikanten of met de platenmaatschappij bekeken. Eigenlijk komen alle aspecten van mijn beroep aan bod. Dat maakt het zo leuk om voor Yasmin te werken.”

"HET IS TE GEK DAT ALLES GEREGELD WORDT EN IK ME OP MIJN MUZIEK KAN CONCENTREREN"

Beslisser en accountant

Ab Rood, accountant Accountant sinds 1992

Mede-eigenaar van Ruitenburg Accountants & Adviseurs. Gespecialiseerd in juridisch en fiscaal advies.

Yasmin van der Velden, zangeres, Gitarist, Bandleider

Geboren in 1991. Tekent in 2009 bij 8Ball Music. Brengt in 2011 haar eerste cd Friend or Foe uit.

Het kan wel twee jaar duren voor je een afrekening krijgt van Buma/Stemra

Hoe gaat het met de inkomsten?

Yasmin: “De inkomsten zijn flink gestegen. De cd wordt aardig verkocht. In de winkels en via iTunes. Maar het meeste verdien je met optredens. Tussen april en september van vorig jaar hebben we elke week op een festival gestaan. Het scheelt veel dat ik wat bekender ben geworden. Organisatoren willen je nu echt hebben.” Ab: “Dat de vraag toegenomen is, merk je bijvoorbeeld ook aan de prijs voor een optreden.”

Fijn dat de zaken goed gaan. Heeft dat gevolgen voor de administratie?

Ab: “Nee. Toen Yasmin begon, hebben we alles goed geregeld. Dat was een flinke klus, maar nu het eenmaal loopt, hebben we er weinig omkijken meer naar. De administratie wordt gewoon gevuld. Sommige inkomsten laten trouwens ook lang op zich wachten. Zo kan het wel twee jaar duren voor je een afrekening krijgt van Buma/Stemra.”

Waar ben je nu mee bezig?

Yasmin: “We doen bewust geen clubtour, zodat ik me helemaal kan concentreren op het schrijven van nieuwe nummers. Nadat ik de hele zomer van 2011 dezelfde nummers had gespeeld, was ik daar ook wel aan toe. Enkele liedjes op Friend or Foe heb ik geschreven toen ik 14 was. Nu ben ik 20 en ik schrijf heel andere dingen. Dat is enorm interessant. Ook heb ik zowat elke week schrijfsessies met anderen, zoals Dennis van Leeuwen, de gitarist van Kane. Als alles goed gaat, breng ik in de loop van het jaar een nieuwe single en een nieuw album. Ik hoop natuurlijk dat die het enorm goed gaan doen.”

2012 - een update

ZO’N ALBUMPRESENTATIE IS OOK DE EERSTE KEER DAT JE DIE LIEDJES AAN HET PUBLIEK LAAT HOREN

We zijn anderhalf jaar, een debuut-cd en heel veel optredens verder sinds het vorige interview. We ontmoeten Yasmin in haar oefenruimte. Tussen gitaarversterkers, microfoonstandaards en flightcases vertelt zij samen met accountant Ab Rood over de afgelopen tijd en over de toekomst.

Wat is er gebeurd sinds de laatste keer dat we elkaar zagen?

Yasmin: ‘“Teveel om op te noemen. Ik heb natuurlijk mijn cd uitgebracht, op heel wat festivals gestaan, op tv geweest, de single is op de radio gedraaid. Ontzettend veel mensen ontmoet. Leuke reacties gekregen. De band is strakker dan ooit. We zijn uitgebreid met een toetsenist en we hebben een nieuwe bassist...’

Wat was het hoogtepunt?

Yasmin: ‘Op Bospop stond ik geprogrammeerd naast wereldsterren als Joe Cocker en Foreigner. Dat was wel bijzonder. Maar het hoogtepunt was de releaseparty van Friend or Foe, in de Sugar Factory in Amsterdam. Giel Beelen reikte de eerste cd uit. Een heel speciaal moment. Je hebt toch twee jaar aan die cd gewerkt. Zo’n albumpresentatie is ook de eerste keer dat je die liedjes aan het publiek laat horen.

De zaal zat bomvol, ik denk wel zo’n 500 man. Ik speel op festivals voor veel meer publiek, maar deze mensen kwamen allemaal voor Yasmin. Dat is enorm tof.’ Ab: ‘Ik was er ook. Het viel me op dat alles zo professioneel was geregeld. Je zag bijvoorbeeld overal Yasmin-shirts. En het optreden was super. Het enthousiasme spatte er vanaf.’

Item delen

Kopieer de link en deel deze via diverse social media kanalen.

Sluiten