Test jezelf: Heb jij het in je?
Werk je graag met mensen én met cijfers? Dan is het beroep van accountant wellicht iets voor jou.
EIGENSCHAPPEN
- Cijfermatig en analytisch sterk: je weet details en hoofdzaken goed te scheiden
- Nauwkeurig en betrouwbaar: ondernemers gaan ervan uit dat jij met de juiste cijfers komt en tactvol omgaat met hun vertrouwelijke gegevens
- Communicatief vaardig: je kunt ingewikkelde materie helder uitleggen aan elke klant, of het nu een ervaren financieel directeur is of de bakker op de hoek
- Flexibel: je werkt net zo makkelijk zelfstandig als in teamverband
- Creatief: in de meest onverwachte situaties word je om een oplossing gevraagd, dus moet je snel kunnen denken en beslissen
Doe DE TEST
Resultaat
Vraag
Vraag 1/24
Voor een toets op je school krijg je een case voorgelegd met erg veel informatie. Niet alle informatie is even relevant en er staan veel onzinnige details in. Aan jou wordt gevraagd de kern van het probleem samen te vatten. Hoe zou je jezelf omschrijven in deze situatie?
Ik ben hier erg goed in. Ik zie meteen de hoofdlijnen en haal de belangrijke informatie er eenvoudig uit. Ik heb het bijna altijd bij het rechte eind als iets ingewikkeld is.
Ik kan hoofd- en bijzaken vrij goed onderscheiden en kom uiteindelijk wel tot de kern van het probleem. Het kost wat moeite, maar het lukt me wel.
Mij moeten ze dit niet vragen. Ik ben niet zo van de analyses. Zo’n opdracht kost me veel tijd.
Je kunt kiezen uit een aantal bijbaantjes. Wat past het beste bij jou?
Werk waarbij ik moet nadenken, zoals het oplossen van ingewikkelde helpdeskproblemen of het verwerken van gegevens op een financiële afdeling.
Werk waarbij ik wat moet doen, bijvoorbeeld in een keuken of bij een tuinder.
Werk waarbij ik moet denken en doen, bijvoorbeeld verkopen in een elektronicazaak of achter de informatiebalie van een hotel staan.
Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
Een slimme, scherpe denker
Een praktische doener
Geen idee
Vakken als ‘Statistiek’, ‘Wiskunde’ of ‘Management & Organisatie’, ..
Vind ik erg lastig, ik moet er hard voor werken.
Zijn een eitje, ik doe ze op m’n sloffen.
Gaan aardig als ik er mijn best voor doe.
Wat is het volgende getal in de reeks 144 - 73 - 14 - 8 - 236 - … ?
Dat zie ik meteen, daar hoef ik bijna niet over na te denken.
Dat weet ik na even nadenken.
Na lang nadenken heb ik het juiste antwoord.
Bij een vereniging met 1500 leden ben je lid van de commissie die de website verzorgt. Welke rol vind jij het meest geschikt voor jezelf?
Penningmeester
Voorzitter
Webredacteur
Je moet een werkstuk maken met een groepje medestudenten. Jullie verdelen het schrijven van de verschillende hoofdstukken. Het is de bedoeling dat je informatie verzamelt en het stuk zelf schrijft. Op internet vind je een artikel dat voor een groot deel overeenkomt met jouw opdracht. Je komt in tijdnood en je zou dit artikel kunnen inleveren. Wat doe je?
Ik heb er geen problemen mee het in zijn geheel te kopiëren en in te leveren zonder medeweten van anderen. Dat voorkomt discussie. Waarom twee keer hetzelfde werk doen?
Ik geef aan dat ik in tijdnood ben gekomen, dit artikel heb gevonden en het met enige aanpassingen wil inbrengen.
Ik gebruik het artikel als inspiratie en ga hard aan de slag om zelf een goed hoofdstuk te schrijven. Afspraak is afspraak.
Je werkt in een gameshop en vandaag begint de uitverkoop. Je baas heeft gevraagd een bord te maken en jij maakt een groot bord: 4 voor de prijs van 2. De verkoop van de games verloopt ineens supergoed. Halverwege de dag kom je er achter dat het 3 stuks voor de prijs van 2 had moeten zijn. Je baas heeft jouw fout niet opgemerkt. Wat doe je?
Wat niet weet wat niet deert. Ik vertel het mijn baas niet. Ik vervang het bord en verkoop ze vanaf nu 3 stuks voor de prijs van 2.
Ik vervang het bord. Pas als mijn baas ernaar vraagt, vertel ik hem dat ik een fout hebt gemaakt.
Ik bel mijn baas en vertel dat ik een fout heb gemaakt. En overleg hoe we dit probleem het beste kunnen oplossen.
Een klasgenote doet erg lang over haar studie. Ze heeft moeite haar scriptie op tijd af te krijgen. Haar docent matst haar. Hij geeft haar een 6, ook al was haar scriptie niet af. Ze vertelt je dit in vertrouwen en zegt dat ze veel meer studenten kent die zo hun studie afronden. Wat doe je?
Ik doe niets. Ze heeft geluk gehad. Wat maakt het uit?
Ik probeer haar ervan te overtuigen dat dit niet kan en dat ze haar scriptie af moet schrijven.
Ik ga op onderzoek uit en maak de zaak aanhangig bij het schoolbestuur en de onderwijsinspectie. Dit kan niet!
Je bent verkeersregelaar op de weg naar de ingang van een evenement. Je hebt de opdracht gekregen om geen auto’s door te laten omdat ze anders de ingang blokkeren. Ze moeten omrijden en verderop parkeren. Er stopt een auto met een gehandicapte man, die er toch door wil. Ze hebben geen gehandicaptenvignet.
Ik vertel hem dat het niet kan. Afspraak is afspraak.
Ik bel met de organisatie om te checken waar ze zo dicht mogelijk bij het evenement kunnen parkeren.
Ik laat de auto door, dat is wel zo klantvriendelijk.
Je internetaansluiting was defect. De monteur kwam langs en heeft het gerepareerd. Na 2 dagen belt het internetbedrijf om te vragen of alles naar wens is verlopen. Wat vind je hiervan?
Vreselijk overdreven. Ik bel hen wel als er iets is.
Het maakt me niet zo veel uit.
Ik vind dit heel klantvriendelijk, zoals het hoort.
Je werkt als ober op een terras. Een van de klanten van je collega-ober zit geïrriteerd naar je te wenken. Hij is duidelijk ontevreden. Wat doe je?
Ik loop naar hem toe want mijn collega is druk en ik heb even niks te doen. Ik hoor aan wat het probleem is en ga het oplossen. En ik informeer mijn collega.
Ik zeg tegen de klant: “ik roep mijn collega even, het is zijn wijk” en loop naar binnen om mijn collega te halen.
Ik doe alsof ik het niet zie. Ik vermijd klagende klanten het liefst.
Je hebt vast wel iemand in je omgeving die niet precies weet wat jouw opleiding inhoudt, een oma, buurman of kennis. Hoe vertel je wat je doet als zo iemand daarnaar vraagt?
Ik leg het best duidelijk uit maar krijg meestal nog wel wat vragen omdat ze het niet meteen begrijpen.
Ik kan dat heel goed in ‘gewone-mensen-taal’ uitleggen.
Ik vind het heel moeilijk dat goed uit te leggen. Soms kom ik met moeite uit m’n woorden.
Vakken als ‘Nederlands’, ‘Engels’ of ‘Presentatietechnieken’ …
Vind ik erg lastig. Ik moet er hard voor werken.
Zijn een eitje, ik heb het zo geleerd.
Gaan aardig als ik er mijn best voor doe.
Mijn schrijfstijl kan het best omschreven worden als …
Duidelijk, grammaticaal correct, logisch opgebouwd.
Vlot en soepel leesbaar, makkelijk te begrijpen, aangepast aan de lezer.
Slordig, regelmatig een type-, spel- of stijlfout, weinig aandacht voor opbouw.
Je bent net lid van een sportvereniging en je hebt besloten deel te nemen aan de sponsorcommissie. De sportvereniging heeft plannen voor de verbouwing van hun pand en heeft veel sponsors nodig. Wat past bij jou?
Ik breng meteen ideeën in hoe we sponsors kunnen vinden. Ik maak na de vergadering een plan en ga er meteen op af.
Ik moet er niet aan denken om zelf allerlei acties op te starten. Ik volg liever samen met anderen een plan dat er ligt.
Ik heb de hulp nodig van een commissielid om hieraan te beginnen. Maar als we eenmaal zijn begonnen, kan ik het prima alleen.
Welke woorden passen bij jou?
Initiatiefrijk, vol met ideeën, anticiperen, proactief.
Kansen zien en grijpen, zelf starten, zelf afronden.
Kat uit de boom kijken, volgen, samenwerken.
Aan het einde van je middelbare school oriënteer je je op een beroep of studie. Hoe doe je dat?
Ik maak zelf een keuze voor een beroep en bijpassende opleiding, ga kijken en kies.
Ik vraag m’n ouders wat zij een goede opleiding vinden en volg hun advies op.
Ik haak aan bij klasgenoten en vrienden en kies het liefst een opleiding waar zij ook naartoe gaan.
ZELFSTANDIG/PROACTIEF: NOG TE ONTWIKKELEN
<p>Als accountant heb je je eigen klanten. Zij komen bij jou vanwege je kennis en expertise en ze gaan er vaak vanuit dat je uit jezelf zaken signaleert en aankaart. Of het nu gaat om een foutje in de administratie of een geschil met de Belastingdienst. Dat betekent: verder denken dan waar je op het eerste moment aan denkt, zelf zaken uitzoeken en oppakken en doorwerken tot je de ideale oplossing hebt. Aan deze eigenschappen zou je nog mogen werken.</p>
ZELFSTANDIG/PROACTIEF: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Je kunt goed zelfstandig werken. Blijf echter scherp op je proactiviteit. Dat is een waardevolle eigenschap voor een accountant. Klanten gaan er immers vaak vanuit dat jij zaken signaleert en aankaart. Of het nu gaat om een foutje in de administratie of een geschil met de Belastingdienst. Dat betekent: verder denken dan waar je op het eerste moment aan denkt, zelf zaken uitzoeken en oppakken en doorwerken tot je de ideale oplossing hebt.</span></p>
ZELFSTANDIG/PROACTIEF: ZEER GOED ONTWIKKELD
<p><span>Zelf dingen opstarten en afronden gaan je uitstekend af. Prima. Die zelfstandigheid en proactiviteit zijn waardevolle eigenschappen voor een accountant. Klanten komen immers bij jou vanwege je kennis en expertise en ze gaan er vaak vanuit dat je uit jezelf zaken signaleert en aankaart. Of het nu gaat om een foutje in de administratie of een geschil met de Belastingdienst. Dat betekent: verder denken dan waar je op het eerste moment aan denkt, zelf zaken uitzoeken en oppakken en doorwerken tot je de ideale oplossing hebt.</span></p>
COMMUNICATIEF: NOG TE ONTWIKKELEN
<p><span>Om effectief te zijn als accountant moet je weten waarover je het hebt. Vakkennis is belangrijk. Maar je moet een verhaal ook kunnen overbrengen. Zonder vakjargon. Je verhaal moet aansluiten bij de belevingswereld van de ander. Misschien zijn communicatieve vaardigheden niet je sterkste kant maar je kunt deze vaardigheden heel goed trainen!</span></p>
COMMUNICATIEF: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Met je communicatieve vaardigheden gaat het prima. En dat is nodig voor een accountant. Alleen je vakkennis is niet genoeg. Je moet het verhaal ook kunnen overbrengen aan je klanten, de Belastingdienst of de bank. Zodat zij zich door jou laten overtuigen van jouw gelijk en de juiste keuzes maken. Daar draait het om. Tip: probeer je verhaal aan te passen aan je toehoorders.</span></p>
COMMUNICATIEF: ZEER GOED ONTWIKKELD
<p><span>Je communicatieve vaardigheden zijn ijzersterk. Je past je verhaal aan je toehoorders aan. En dat is nodig voor een accountant. Alleen je vakkennis is niet genoeg. Je moet het verhaal ook kunnen overbrengen aan klanten, de Belastingdienst, de bank of aan collega’s. Zodat zij zich door jou laten overtuigen van jouw gelijk en de juiste keuzes maken. Daar draait het om.</span></p>
KLANTGERICHTHEID: NOG TE ONTWIKKELEN
<p><span>Je inleven in je klanten is noodzakelijk in het accountancy-vak. Je moet weten wat er speelt bij je klant en daar snel op inspelen. Deze eigenschap zou je verder kunnen ontwikkelen. Onderzoek de wensen van je klanten, doe je werk goed en weet wanneer je klanten tevreden zijn.</span></p>
KLANTGERICHTHEID: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Je hebt een goed gevoel voor klanten. Je wilt hen graag tevreden stellen. Zo’n klantgerichte mentaliteit is sterk van belang voor accountants. Zeker omdat de dienstverlening aan klanten steeds breder wordt. Zo kun je bij een klant die het moeilijk heeft een faillissement voorkomen. Of zie je businessmogelijkheden voor een klant die een nieuwe markt wil aanboren</span></p>
KLANTGERICHTHEID: ZEER GOED ONTWIKKELD
<p><span>Klanttevredenheid en dienstverlening hebben voor jou een hoge prioriteit. Je hebt een uitstekend gevoel voor klanten, ziet wat ze nodig hebben en gaat er op af. Zo’n klantgerichte mentaliteit is erg belangrijk voor accountants. Zeker omdat de dienstverlening aan klanten steeds breder wordt. Zo kun je bij een klant die het moeilijk heeft een faillissement voorkomen. Of zie je businessmogelijkheden voor een klant die een nieuwe markt wil aanboren.</span></p>
ANALYTISCHE OORDELINGSVORMING: NOG TE ONTWIKKELEN
<p><span>Analytische oordeelsvorming is voor een accountant cruciaal. Je moet de juiste informatie herkennen en daar een realistisch oordeel over kunnen geven. In het begin vaak op basis van informatie achter je bureau, maar later meer en meer in een-op-een contact met je klanten. Je moet hen een stap voor zijn in het maken van analyses. Het lijkt alsof je deze eigenschap wat verder zou moeten ontwikkelen.</span></p>
ANALYTISCHE OORDELINGSVORMING: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Het maken van analyses en het vormen van oordelen lijkt je goed af te gaan. Dat is voor een accountant ook cruciaal. Je moet de juiste informatie herkennen en daar een realistisch oordeel over kunnen geven. In het begin vaak op basis van informatie achter je bureau, maar later meer en meer in een-op-een contact met je klanten. Je moet hen een stap voor zijn in het maken van analyses.</span></p>
ANALYTISCHE OORDELINGSVORMING: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Het maken van analyses en het vormen van oordelen lijkt je bijzonder goed af te gaan. Dat past perfect bij het vak van accountant. Je moet de juiste informatie herkennen en daar een realistisch oordeel over kunnen geven. In het begin vaak op basis van informatie achter je bureau, maar later meer en meer in een-op-een contact met je klanten. Je moet hen een stap voor zijn in het maken van analyses.</span></p>
CIJFERMATIG INZICHT: NOG TE ONTWIKKELEN
<p><span>Cijfers lijken niet zo aan jou besteed. Als je accountant wilt worden is dat erg jammer. Want cijfers zijn de basis van het vak. Daarop bouw je jouw analyses en baseer je jouw advies aan klanten. Als je niet met cijfers uit de voeten kunt, is het vak misschien niks voor jou.</span></p>
CIJFERMATIG INZICHT: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Met cijfers lijk je heel kundig. Als je goed met cijfers uit de voeten kunt, is dat een pre. Want cijfers zijn de basis van het vak. Ze vertellen een verhaal. Jij bouwt er je analyses op en je baseert er de adviezen aan je klanten op.</span></p>
CIJFERMATIG INZICHT: ZEER GOED ONTWIKKELD
<p><span>Jij bent handig met cijfers. Dat is fantastisch. Want cijfers zijn de basis van het vak. Ze vertellen een verhaal. Jij bouwt er je analyses op en je baseert er de adviezen aan je klanten op.</span></p>
INTEGER: NOG TE ONTWIKKELEN
<p><span>Voor een accountant is het erg belangrijk dat je je verantwoordelijk voelt voor je eigen handelen. Jij bent vaak het geweten van bedrijven. Ondernemers varen dikwijls blind op jouw adviezen. Eerlijk zijn is het fundament van het vak. Om een goede accountant te worden, zul je hieraan moeten werken.</span></p>
INTEGER: GOED ONTWIKKELD
<p><span>Je hebt een goed ontwikkeld gevoel voor normen en waarden en handelt ernaar. Maar doe je dat in elke situatie? Want dat is belangrijk voor het beroep van accountant. De accountant is vaak het geweten van bedrijven. Ondernemers varen dikwijls blind op jouw adviezen. Eerlijk zijn, ook als het lastig is, is het fundament van het vak.</span></p>
INTEGER: ZEER GOED ONTWIKKELD
<p><span>Je hebt een uitstekend ontwikkeld gevoel voor normen en waarden en handelt ernaar. Ook als dat lastig is. Dat past zeer goed bij een accountant. Hij is vaak het geweten van bedrijven. En dat kan best moeilijk zijn. Soms zouden klanten namelijk wel willen dat jij de wet wat ruimer interpreteert … Eerlijk zijn is het fundament van het vak.</span></p>